Откриха най-сложния житен кръг в историята

Дело на математици шегобийци или...
22 юни 2008 12:54,
52
Откриха най-сложния житен кръг в историята
Геометричен житен кръг в Швейцария. Снимка: БГНЕС

Смутени англичани откриха в ечемиченото си поле в графство Уилтшир най-сложния и смайващ житен кръг, виждан някога.

Образуванието е широко 50 м и е кодирано изображение на първите 10 цифри на числото пи – 3,141592654. То се появило в поле близо до замъка Барбъри.

Астрофизикът Майкъл Рийд заяви: “Десетата цифра дори беше правилно закръглена. Малката точка близо до центъра пък представлява десетичната запетая. Кодът е базиран на 10 ъглови сегмента, като радиалните прескоци обозначават всеки сегмент.

Започвайки в центъра, ние изброихме сегментите във всяка секция, които се отличават по промяната в радиуса. Тя ясно показва стойността на първите 10 цифри на числото пи.”

Математическите кодове и геометричните схеми отдавна са важна част от житните кръгове. Един от най-известните, познат като “Фигурата на Джулия”, представлява пъзел от изключително сложни геометрични фигури.

Все още не е известно дали кръговете са дело на математици шегобийци или нещо друго.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
4
 
! Отговори
mente_ преди 15 години
prekaleno e slojno za men hora da go napraqt tova a i ne samo nego...
50
1
 
4
 
! Отговори
преди 15 години
Влезте в youtube.com там има доста клипчета за тези кръгове.Разгледайте ги без значение дали вярвате или не ,дали и кой ги е направил.Гледах няколко невероятни фигури .Не ме интересува толкова кой го е направил,но като изпълнение на фигурите е невероятно.Красота :)))
49
1
 
3
 
! Отговори
Стефан Чолаков преди 15 години
Много са красиви.
48
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
abe vie ste horata. Postnah linkove kym snimkite i mi iztrihte posta. Bravo. Gordeite se. Tekidii
47
0
 
1
 
! Отговори
iradeum преди 15 години
Tva si e rabota na voennite, izpolzvat mikrovulnovi ili drug vid lu4enia ot sateliti i se pravqt na mogushti :)
46
1
 
0
 
! Отговори
Аграр преди 15 години
пшеничени и ечемичени насаждения са житни растения
45
0
 
3
 
! Отговори
аЗ преди 15 години
Смутени англичани откриха в EЧЕМИЧЕНОТО си поле... ...ЖИТЕН кръг.
44
1
 
0
 
! Отговори
go6o galo6o преди 15 години
hah vsiaka duma e sas saotvetnia broi bukv tri edno 4etiri edno qko
43
1
 
3
 
! Отговори
upuTy преди 15 години
по Discovery бяха давали филм за тези форми, образувани от смачкани, наклонени и изправени житни класове. Ако си спомням правилно, всички, които са се образували са били в близост със Стоунхейндж. Във филма се казваше, че това било намеса на извънземни и т.н..... интересно си беше....
42
0
 
0
 
! Отговори
Сиготури Накенака преди 15 години
Точно така, друга интересна черта на някои кръгове, е че при растежа на растенията фигурата добива различен вид.Сетих се и за това... (Как , е леко и лесно запомнено Пи всички знаят щом желаят - 3 , 1 4 1 5 9 2 6 5 3 6)
41
0
 
0
 
! Отговори
просветената преди 15 години
Много ме изнервят, някои създанийца, които смятат, че разбират от всичко и мислят, че знаят нещо по определената тема. Туй ,че някой льохман решил на направи клипче в Ютуб, не значи нищо друго освен, че има много време за губене и никаква работа за вършене... А ако се бяхте заинтересували малко повече (както Сиготури Накенака е обяснил) щяхте да разберете, че има една огромна и много важна разлика между кръговете, които хората правят и тези житни кръгове, до които е отнесена статията. А именно стеблата на растенията в житните кръгове направени от хора се пречупват, а тези направени от незнайно какво са просто полегнали и растението продължава да си вирее в тази си форма. Има случаи дори когато на постепенни етапи се изправят някои редове от житото и се образуват още по сложни форми. Не мога да Ви дам точния пример сега, но ако някой се заинтересува, ще го потърся! Със здраве!
40
0
 
0
 
! Отговори
Сиготури Накенака преди 15 години
Наистина щеше да е по - добре ако от днес.бг бяха поставили снимката на житния кръг който се коментира в статията а не този от Швейцария. Толкова ли е било трудно или просто формата на този ви допада повече?
39
0
 
0
 
! Отговори
theNiksan преди 15 години
УААААА...ЗЕЛЕНИТЕ *** С ГОЛЕМИ ГЛАВИ И КЪСИ КРАЧЕТА ИДВАт!! СПАСЯВАЙТЕ СЕ КОЙ КАТКТО МОЖЕ!
38
0
 
0
 
! Отговори
Сиготури Накенака преди 15 години
Стъблата може да са наклонени в различни посоки в едно изображение, а понякога кръговете са от няколко пласта стъбла, паднали в различни посоки. Интересното при житните кръгове е, че стъблата се пречупват на мястото на възлите, които дават здравина на стъблата, а не както е нормално - между тях. Възлите държат растението изправено, защото в тях се събира вода, чието налягане крепи стъблото. Растенията в житните кръгове падат, защото техните възли се дехидритират. В самия възел на стъблото има дупка, която е като излаз за водния поток, образуван от голяма горещина. Още по-забележително е, че възлите са пробивани избирателно. Понякога е пробит най-долния възел, а в други случаи по-горни, като растенията в един кръг може да са пречупени на различно ниво. Около много от кръговете не са забелязани никакви следи от стъпкани стебла наоколо, освен това някои от тях се появяват в заградени зони в рамките на военни обекти. При почвени проби от центъра на кръговете електромагнитните уреди показват отклонение от 100% от нормалните стойности. В много от случаите на мястото, където са се появявали кръговете има до 40% увеличение на продукцията от мястото, без да има други явни причини. Който и да прави тези кръгове, определено не го прави без цел. Той явно отговаря на непохватните опити на измамници и учени да направят житни кръгове като прави нови и нови кръгове, като техния дизайн, сложност и големина стават все по-трудни за подражание, особено за време от една нощ. Който и да стои зад кръговете, явно има план, а още по-явно е, че е решил да го изпълни. Засега никой не може да каже със сигурност кой или какво предизвиква появата и еволюцията на житните кръгове. От Асоциацията за изследване на феномена, са правени множество проучвания, замервания и записи. На практика обаче, научно обяснение за това, как се появяват фигурите няма!!!! НЯМА...
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Men ako piatate tova e rabota na izvanzemni! :-)))) Da, be, da! Chuvalili ste za edin profesor deto mnogo uporito tarsel sledi ot izvanzemni i mnogo se gordeel s nahodkite si, dokato ne se okazalo, che studentite mu sa go vzeli na maita i nai-redovno ostaviali "izvanzemni" sledi po patia po koito ochakvali da mine! Ta i tuka e taka. Niakoi si e napravil maitap, ama vsichki saitove garmiat: CHUDO!
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
напишете Zopa build a crop circle в youtube
35
0
 
0
 
! Отговори
мама преди 15 години
Аз също гледах някой от тези филми за кръговете, но там показаха структурата на полегналите стъбла едните бяха само полегнали и смачкани с дъска, те бяха направени от група ентусиасци/майтапчии/, а другите бяха преплетени без да бъдат счупени, не виждам какможе човек да клекне и почне да плете стъблата и да ги тъпче. Има много неразгадани от човечеството тайни на нашта планета и това е една от тях.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Интересен и слабо известен обаче, е факта, че подобни феномени се наблюдават и в други части на света - Канада, Русия, Испания, Гърция, Словакия. Общото при всички случаи е, че житните класове не са счупени или прекършени, а полягат в точно определена посока, сякаш подчинявайки се на нечия воля. Сложността на рисунките и тяхната точност, скоростта, с която се появяват (според очевидци - 10 до 15 сек.), както и неповторимостта им, ни позволяват да предположим, че това е дело на по-висш разум или сила. Такаче не спете спокойно ами се захващаите с квантовата физика :)
33
0
 
0
 
! Отговори
do 30# преди 15 години
Най - накрая един нормален коментар. Бях решил, че само са останали в тая държава...
32
0
 
0
 
! Отговори
r преди 15 години
Няма да е лошо ако редакторите четат и си взимат бележки от хосрките коментари. Поне снимката да сменят.